Wyjazd edukacyjny szlakiem kuchni podkarpackiej
W dniu 10.06.2022 r., odbył się kolejny wyjazd edukacyjny, w ramach realizowanego projektu z Programu Współpracy Transgranicznej Interreg V-A Polska - Słowacja 2014-2020. Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz grupa młodzieży ze Słowacji uczestniczyli w wyjeździe. Na szlaku kuchni podkarpackiej zaznaczyliśmy dwa bardzo ważne punkty jakimi są: Skansen Budownictwa Ludowego w Sanoku oraz restauracja Karpackie Jadło na sanockim rynku. W czasie lekcji prowadzonej w obiektach znajdujących się przy Galicyjskim Rynku uczestnicy wyjazdu poznali czym zajmowali się mieszkańcy galicyjskich miasteczek, jakich narzędzi i sprzętów używali, jakie prace wykonywali, jakim rzemiosłem się trudnili. Przewodnicy przedstawili kalendarz prac rolniczych i opowiedzieli o cykliczności prac w polu i zagrodzie wiejskiej. Zajęcia były prowadzone na terenie Parku Etnograficznego. Młodzież dowiedziała się, jak działa piec chlebowy, do czego służy dzieża i w jaki sposób powstawał chleb. Zajęcia odbywały się w chałupie z Węglówki. Przewodnik opowiedział o tradycjach kulinarnych kuchni podkarpackiej i o charakterystycznych daniach, których smak uczniowie poznali goszcząc w restauracji Karpackie Jadło. W czasie obiadu degustacyjnego spróbowali jak smakują: fuczki, hreczanyki, stolniki, fasola po żydowsku i pierogi z mąki razowej.