Natalia Porębska, uczennica Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju, uzyskała tytuł laureata w II edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
Do finału Turnieju, który odbył się w Zabrzu w dniach 24-26 kwietnia 2019 r., zakwalifikowało się 13 uczestników wyłonionych w trakcie eliminacji okręgowych, m.in. z Radomia, Kościana, Tarnowa, Warszawy, Wrześni, Torunia, Kowala, Tychów, Wielunia i Iwonicza-Zdroju.
Trwający przez trzy dni konkurs obejmował najpierw cześć pisemną, która pozwoliła sprawdzić wiedzę z technologii gastronomicznej oraz wyposażenia zakładów gastronomicznych. W drugim dniu odbyła się cześć praktyczna, polegająca na wykonaniu przez każdego uczestnika zakąski wielkanocnej oraz dania zasadniczego z mięsem wieprzowym w roli głównej.
Potrawy oceniane były za pomysłowość, smakowitość, kreatywność, zgodność z tematem, wykonanie dodatków skrobiowych i witaminowych, ekspedycję potraw oraz higienę i bezpieczeństwo pracy w trakcie wykonywania zadania.
Natalia sporządziła danie zasadnicze z polędwicą w roli głównej oraz zakąskę z jagnięciny w wiosennej aranżacji. Uczennicę do konkursu przygotowała pani Anna Nycz.