Komunikaty

Programy operacyjne

Program Operacyjny Narodowa Strategia Spójności

Regionalny Program Operacyjny
Województwa Podkarpackiego
2007-2013

linia oddzielająca

logo psnz

PODKARPACIE STAWIA
NA ZAWODOWCÓW

linia oddzielająca

Program Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska – Republika Słowacka 2007-2013

linia oddzielająca

Centrum Wspierania Inicjatyw Transgranicznych

linia oddzielająca

Europejski Fundusz Społeczny

linia oddzielająca

Zintegrowany Program Operacyjny Rozwoju Regionalnego

Wybory Samorządowe 2014

 

wybory 2014

Wybory Samorządowe 2018

 

wybory samorządowe 2018

Wspieramy

 Kocham nie biję
linia oddzielająca
 Telefon zaufania



Tiramisu – panna cotta – cantuccini – crostata – pestiños już same nazwy mają w sobie tyle aromatu i smaku, że każdy łasuch od razu entuzjastycznie na nie reaguje. Te pyszne włoskie i hiszpańskie desery wystąpiły 14 czerwca 2018 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju podczas podsumowania projektu „Skarby regionów Europy/Treasure regions” finansowanego w całości z funduszy europejskich w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój - PO WER.

W projekcie trwającym od 2016 roku 64 uczniów doskonaliło i poszerzało swoje umiejętności praktyczne z zakresu gastronomii i hotelarstwa podczas 4-tygodniowych staży zawodowych i kursów kuchni regionalnej. Hiszpańska Malaga w Andaluzji, włoskie Reggio-Emilia i Bolonia w regionie Emilia Romagna i stolica Bułgarii Sofia skradły serca uczniów i ich opiekunów. „To była niesamowita przygoda i doskonała możliwość poszerzenia zawodowego doświadczenia” – mówią uczestnicy projektu.
Cała szkolna społeczność „Gastronomika” i zaproszeni goście skosztowali pysznych słodkości wykonanych przez stażystów i ich opiekunów. Jednak desery wystąpiły w roli drugoplanowej. Rolę główną odegrała KAWA i to kawa w wielu odsłonach. W aromatyczną podróż po świecie do miejsc, w których uprawia i produkuje się kawę zabrali nas absolwenci Gastronomika, Anna Wiśniowska-Dobosz z krośnieńskiej kawiarni SOGNO CAFFE i Daniel Dobosz z firmy MORE COFFEE. Podzielili się swoją pasją i profesją w opowieści ‘Kawa - od krzewu do przelewu’. Zaprezentowali też sposoby alternatywnego parzenia kawy zdobywające coraz większą popularność wśród pasjonatów tego napoju.
Po prezentacji i degustacji odbyły się warsztaty kawowe prowadzone przez Państwa Doboszów. French press, aeropress, chemex, kawiarka, syfon, drip – to tylko część sposobów sporządzania tego wspaniałego napoju, a każdy dostarcza innych wrażeń smakowych, innej kawy. Jedne warsztaty do bycia mistrzem kawowym nie wystarczą, ale pozwolą rozbudzić świadomość, jak wiele jest rodzajów kawy i sposobów jej zaparzania i podawania.
14 czerwca 2018 roku za sprawą projektu „Skarby regionów Europy” był w Gastronomiku świętem dla łasuchów i kawoszy – czyli wszystkich, bo któż z nas nie jest choć jednym z nich.

Magdalena Jacek

 

Galeria zawiera 9 zdjęć, które ilustrują sytuację opisaną w tekście.

patron powiatu

Polecamy

Kontakt

Krosno, ul. Bieszczadzka 1
Centrala: 13 43 75700
Fax: 13 43 75715
e-mail
: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Starosta: 13 43 75713
Wicestarosta: 13 43 75720
Sekretarz: 13 43 75716

Punkt Potwierdzania

 

Punkt potwierdzania

SIP

System Informacji Przestrzennej Powiaatu Krośnieńskiego

  • nasz powiat lipiec sierpien 2018

 

Podkarpacie stawia na zawodowców

interreg banner